Beskrivning av projektet

Huset är ett hus i modern funktionell stil med mycket ljus och rymd. Huset ska byggas i hållbara material i form av betong och lättbetong. Gips kommer vi att ha på de ställen som kräver lite mer finlir, tex väggfast vitrin, väggfast bokhylla samt inte minst innertaket på ovanvåningen. Innerväggarna ska inte gipsas utan slätputsas. Golven ska vara i trä (= ekparkett) och sten (kalksten och klinker). Fasader mot altanerna kommer att kläs i cederträ, liksom mindre detaljer på några få ställen till.

Huset är på 210 kvm i plan 1 och 2 + har en källare på 72 kvm där vi placerar arbetsareor såsom tvättstuga, pannrum, arbetsrum och förvaring.

Vi kom på en idé i ett ganska sent skede innan vi lämnade in ritningen ihop med bygglovsansökan. Idén var att den ”tunga” som i ett plan bygger ut från den delen av huskroppen som är i två våningar, skulle utnyttjas till något vettigt. Vi valde att lägga en takterass ovanpå denna tunga (som för övrigt är vårt vardagsrum och vår matplats vid köket). Det kommer att bli urläckert!
Takterassen är ett sätt att ta vara på det utrymme som finns kopplat till huset samtidigt som det tar vara på kvällssolen lite längre. På takterassen ska vi ha en murad grill. Terassen blir för övrigt c:a 55 kvm.

Huset ska vara snyggt, coolt, stilrent och stiligt, men trots detta är det en stor kostnadsmedvetenhet som styr. Varken jag eller min fru har några speciella böjelser åt amerikansk stil eller något annat som är väldigt vräkigt eller onödigt påkostat. Vi tycker snarare om dansk stil, dvs naket, stilrent och modernt utan krussiduller. Vi är inte gjorda av pengar, men vi prioriterar det som vi tycker mycket om (vi kör för övrigt gamla slitna bilar, så huset står inte riktigt i paritet till våra skruttbilar ).

(bilderna nedan är klickbara)

fasad_vaster.png

fasad_oster.png

fasad_soder.png

fasad_norr.png

Tomten är på 902 kvm i en ganska långsmal utformning, så vårt spelrum är inte på bredden utan uppåt, på djupet och i längsled. Detaljplanen ifråga är från 1935 så det innebär i vårt fall i stort sett inga begränsningar. Tomten har fri exploateringsrätt och fri bygghöjd så länge det är max två våningar. På tomten står ett gammalt, snudd på fallfärdigt, garage som vi kommer att behålla till dess vi vet vad vi ska göra med våra eventuella garageplaner.

Eftersom det redan stod ett hus på tomten så ingår rivning i entreprenaden, liksom dränering av källaren, ny grund, uppmurning av huset, arbete med inredning (parkett, badrum, kök, målning osv osv) – kort och gott: allt! Eh, nästan i alla fall.

Vi valde att plocka ut visst material från entreprenaden, detta gjorde vi av två skäl, kostnadsbesparing och att senarelägga besluten.
Vi hade under vårt mycket gedigna budgetarbete kommit fram till vad olika saker i huset kostade och var vi skulle köpa för att få sakerna till rätt priser.

Vissa familjer köper kök för minst 250.000 SEK, vi kommer i stället att köpa ett komplett, snyggt kök (av känt fabrikat i platta paket och det är inte IKEA) med vitvaror av känt fabrikat för totalt c:a 110.000 SEK. Ett annat exempel är värmepumpsanläggningen där priserna vid offertförfrågningar kan variera mellan 100.000 SEK upp till runt 350.000 SEK. Där har vi letat och letat och hittat ett bättre alternativ och dessutom med ett fabrikat som vi ville ha (Nibe istället för IVT som det ofta är).
Vi var inte heller på det klara med om vi ville ha trestavsparkett, eller om vi skulle välja tvåstav eller enstavsparkett, osv osv.

Genom att exkludera detta material från offerten gav vi oss själva mer tid att besluta oss, samtidigt som vi anade att vi skulle spara en hel del pengar på det.

Även om en del material har lyfts ut ur entreprenaden, så ska det arbete, monteringsmaterial etc som krävs för att montera/applicera det utlyfta materialet fortfarande vara med i entreprenaden, detta är fullkomligt tydligt i avtalet.

Några få arbetsmoment ingår inte i entreprenaden, så den hjälpen får vi köpa in från annat håll (tex inkoppling av TV-antenn och satellit + några andra saker).

En summering av det material som vi lämnade utanför entreprenaden är (kopierat från anbudet):

* Fönster
* Inner- och ytterdörrar (inkl karmar)
* Lås till inner- och ytterdörrar
* Värmepump (specifikt: värmepump, markslingor)
* Kalksten till golv (specifikt vid groventré, entré, yta mellan köksö och köksbänk, dusch/WC, bad/WC, yta vid kamin/öppen spis)
* Klinker på källargolv
* Kakel till WC/dusch och WC/badrum
* Kakel till tvättrum
* Parkettgolv
* Trappsteg i ek
* Kamin/öppen spis
* Skorstensrör för anslutning till kamin
* Kök (specifikt: skåp, vitvaror, köksfläkt, bänkar, vaskar, kranar)
* Badrum/WC (specifikt: möbler, tvättställ, toalett, blandare, badkar, handdukstork)
* Dusch/WC (specifikt: möbler, tvättställ, toalett, blandare, duschvägg, handdukstork)
* Tvättstuga (specifikt: möbler, bänkar, vaskar, kranar och maskiner)
* Skjutdörrar till garderober vid groventré

Väggarna skulle egentligen byggas med lättbetongblock 360 mm alt 365 mm, men av någon anledning som jag inte förstår så har entreprenören ändrat det till Aeroc ( http://www.aeroc.se/ ) lättbetongblock EcoTherm 375 (375 mm tjocka, u-värde 0,25). Ej bärande innerväggar byggs tydligen med Aeroc 120 mm, medan bärande innerväggar byggs med Aeroc 150 mm.
Inga ändringar av materialet har godkänts av oss. Jag vet inte hur det brukar fungera.

Källarbjälklaget är i betong med 200 mm frigolit (S100) som isolering och med armeringsnät, mellanbjälklaget blir också i betong, men med två tjocklekar. Under takterassen kommer det att bli 220 mm betong armerat med de stora balkarna av 16 mm (!) armeringsjärn, några mindre balkar med 12 mm armeringsjärn samt ett ”nät” bestående av 12 mm armeringsjärn, ovanpå det kommer det att bli 300 mm isolering och därefter 100 mm betong igen. Under huskroppens resterande del av mellanbjälklaget kommer det att bli 160 mm betong armerat i enlighet med terassbjälklaget. Ovanpå det kommer 30 mm isolering och för att lägga golvvärme i och ovanpå det kommer det en pågjutning med 60 mm betong.

Allt platsbyggs och gjuts på plats. Det finns tiotalet trappor i och utanför huset, de flesta av dessa platsgjuts och kommer att förses, om det är innertrappor, med steg av ek. Dock kommer innertrappan mellan boningsplan 1 och boningsplan 2 att vara en öppen trappa bestående av trappsteg i ek.

Taket ovanför plan två kommer att bli av trä vilket sedan avslutas med antingen takpapp eller Derbigum. Plåtdetaljerna ska vara i aluzink. Initialt hade vi tänkt oss aluzink överallt på taket, men det blev onödigt dyrt och takpapp är numera, sägs det, väldigt hållbart och beprövat.

Runt takterassen kommer det att platsbyggas ett staket med en ekledare längst upp. Samma stil kommer det att bli på den yttre trappa som går mellan altanen utanför vardagsrummet och upp till takterassen samt på några andra ställen runt huset. Även inne i huset runt schaktet som går från köket på boningsplan 1 och rakt upp i taket på boningsplan 2 kommer det att byggas ett staket med en ekledare längst upp. ”Staketet” här kommer att bestå av glas och stål.

I vardagsrummet kommer vi att ha en insatskamin och ovanpå den ska vi ha en murad skorstensstock som fortsätter igenom terassbjälklaget och uppåt. Ovanpå terassen kommer vi att, i anslutning till skorstensstocken, ha en murad grill som då lägger beslag på pipa nummer två i skorstenen.

I hela huset har vi spotlights av känt fabrikat, men kompletterat med alternativ belysning i form av dosor med krok för traditionell takbelysning. Spottarna ska vara av 12V-typ och kopplas till ett antal elektroniska transformatorer (dessa klarar 20 meters avstånd mellan transformatorn och ljuskällan). Spottarna ska regleras med dimmers, detta ska f.ö. också ske med takbelysning ovanför matplats och i vardagsrummet.

Vänligen observera att det pris som vi har kommit överens om med vår entreprenör är en sak mellan oss och honom. Vi kommer med andra ord inte att yppa någon information av ekonomisk karaktär avseende byggpriser från entreprenören.
En sak är dock fullkomligt klar: allt är momsat!