Ytterdörrar

Idag den 12/9 2008 beställde vi äntligen våra ytterdörrar. Jag har själv varit lite skraj för dörrar med mycket glas, medan min fru (SX) inte alls har varit så ”begränsad” som jag i det avseendet.

I början av sommaren hittade vi en dörr som heter Swedoor E2090 Gamma w55 i ek och som vi båda tyckte var snygg, själv var jag dock tveksam till den då jag utifrån min lekmannahorisont hade funderingar på vilket u-värde den skulle ha. När man gör energibalansberäkningar så antas u-värdet 2.0 på ytterdörrar så jag trodde att det skulle vara ungefär så. Med en dörr med så mycket glas så tänkte jag att väl u-värdet borde vara mycket högre.

dorr_e2090-gamma-w55-ek_prev.png

Att dörren är grymt snygg och passar bra för vårt hus har vi SX och jag däremot varit tämligen eniga om hela tiden. Dörren kostar med en låskista Assa EVO 2002 runt 19.000 SEK, men vi började leta och hittade efter ett tag en leverantör i Varberg som heter Varbergs Trä. De sålde samma dörr för c:a 15200 SEK + frakt. Vi har funderat på hur många av våra tre ytterdörrar som ska vara av denna typ, dels för prisets skull och dels för u-värdets skull. Varbergs Trä är mycket kundorienterade och skaffade fram alla de uppgifter jag ville ha. U-värdet ifråga är för övrigt 1.0 för en tät Swedoor-dörr, medan just Swedoor E2090 Gamma w55 har ett u-värde på 1,3. Detta värde är faktiskt lägre än det viktade värdet för våra fönster/fönsterdörrar och då faller liksom u-värdet som argument mot denna dörr. Priset var också attraktivt så idag blev det beställt. Det blev två dörrar av denna typ och en dörr som heter Swedoor Tau för källaren. Vi har medvetet hållt oss ifrån de absolut billigaste dörrarna, även för källlardörren, pga kvalitetsbrister och enkelhet att ta sig in genom för en inbrottstjuv.

Vår dörr blir dock lite speciell i det avseendet att det inte bli gångjärn i mässingslook, utan vanligt stål. Utöver det ska vi ha sandblästrat glas i dörrarna.

Idag har vi alltså gjort ännu en bra affär och jag ser fram emot leveransen.