Vitt eller vitt?

När man bygger hus så står man för än det ena än det andra inför beslutet att välja färg, det kan vara färg för en vägg, dörrar, fönster, fönsterlister, tak, lampor etc. Av någon anledning tycks branschen anse att NCS-0502Y är att betrakta som vit, det är den inte, det är en bruten vit färg åt det gula hållet. När vi skulle välja fönster så kunde en av leverantörerna inte leverera annat än just NCS-0502Y för träbågarna. Det tycker vi är lite trist.

Vi kommer att ha en ”dubbelbruten” (eller hur man nu ska benämna det) färg invändigt som är en mycket svag brytning mot gult, men inte i närheten av det som kallas för just NCS-0502Y. Om vi hade valt fönster med denna sistnämnda nyans så hade de sett smutsiga ut. Vi har istället valt en nyans som heter RAL9016 (RAL är en annan standard för benämning av färger om jag har förstått saken rätt). Den är aningen vitare än NCS-0502Y alt. RAL 9010 som i stor utsträckning påminner om NCS-0502Y.

Under resans gång så har vi som sagt ställts inför olika beslut gällande just vitt. Från början hade vi tänkt att vi ville ha spotlights som inte syntes så mycket, dvs de skulle lysa, men de skulle inte märkas. Tanken var då att vita spotar skulle möjliggöra detta. Den belysningskonsuylt som vi hade fördelen att kunna nyttja som rådgivare avrådde från detta mycket bestämt då vita spotar ganska snabbt påverkas av värmeutvecklingen i spoten och då går åt det gula hållet. Vetskapen av detta fick oss istället att gå ifrån tanken om vita spotar och istället välja ljusgrå/alu/rostfritt. Valet föll dessutom på en fantastiskt vacker lampa som var vridbar i alla axlar.

Under resans gång med spotarna så bara utkristalliserades det en dag. Vitt som har ”för mycket” gult i sig borde inte få kallas för vitt utan borde istället kallas ”nikotinvitt”. En av arkitekterna kom på denna nya färgkod, vilken vi tycker är klockren! Sedan dess har både vi, arkitekten och belysningskonsulten frekvent använt just benämningen nikotinvitt för den typen av ”vitt”. ”Nikotinvitt” säger allt! Det är skitigt, snudd på äckligt och även om det på något sätt är relaterat till vitt så är det inte det i alla fall.

För de som trodde att denna lilla fundering under benämningen ”Vitt eller vitt” skulle handla om icke-vit betalning (hmmm… man kan inte skriva så som man skulle vilja i alla lägen, sökmotorerna på nätet indexerar ju det man skriver så… 🙂  ) får jag beklaga. Det finns inte en endaste liten skruv i vårt bygge som är betald utan att finansministern har fått sin beskärda del till statsfinanserna.