Val av innertrappa

Val av innertrappaNär man kommer in genom entrén i huset så finns det på omstående sida av huset ett stort fönster som går från tak till golv, däremellan finns trapphuset. För oss är ljus viktigt för trivseln och är ju ett av de starka karaktärdragen för vårt hus. Således är det viktigt med en trappa som släpper igenom ljuset från andra sidan, vilket därmed gör att en trappa med ett bärande vangstycke i mitten inte kan komma på tal.
Föga förvånande (med tanke på våra andra materialval i huset 🙂 ) så vill vi ha en trappa med eksteg.
Från början hade vi tänkt oss en trappa där stegen skulle sitta fast direkt i väggarna i trapphuset, det blev vi dock avrådda ifrån pga att lättbetong (som vi ju bygger med) är ett poröst material som inte lämpar sig för det. Då gick tankarna istället över till att ha eksteg ovanpå vangstycken i stål (vangstycken i zick-zack-format där ekstegen skulle ligga ovanpå). Vi har aldrig tänkt oss en trappa där vangstyckena är helt i trä, utan vi har varit helt insöade på stål med eksteg.

(ovan bild är vad jag menar med vangstycken i zick-zack-format)
Efter att vi ännu en gång utsatts för ett blåsningsförsök från en av de befintliga leverantörerna (utöver all skit som vi har fått utstå från den numera konkursade entreprenörens bolag ENS) så bestämde vi oss för att söka andra vägar…
(det kommer en egen artikel om det ganska snart)
På grund av att vi tyckte att vi behövde en ”lättare” yttertrappa mellan markplanet och takterassen så satt jag och surfade runt på nätet lite och hittade till slut en trappförsäljare på Blocket som sålde nya spiraltrappor – till riktigt bra priser också ska det nämnas. Företaget ifråga heter Trappkompaniet. Vi tog kontakt och kollade samtidigt om Trappkompaniet kunde leverera en inomhustrappa åt oss och det kunde, fast helt i trä. Vi tog samtidigt in offerter på liknande trappor från några olika leverantörer. Till slut föll valet på ett lokal snickeriföretag som heter Snickeri Stark , dels tyckte vi om det vi såg hos en av hans referenser, dels var stilen på hans föreslagna trappa mer modern än de andra offerterna vi hade fått. Visserligen var förslaget en blocktrappa/enbalkstrappa och vi ville ha något annat, men bilden slog an tonen för vad vi skulle kunna vänta oss
(den trappan finns nedan)
 
Efter att ha detaljstuderat alla offerterna så insåg vi att en faktor till var mycket viktig nämligen att leverantören tog ansvar för mätningen och då stod liksom bara de lokala leverantörerna kvar, vilka ju kommer ut och mäter på plats.Till vår förtjusning så fick vi en mycket professionell respons från Snickeri Stark där vi fick en ritning i 3D som man kunde titta på i datorn och rotera i browsern, så att man kunde se trappan från alla vinklar. Vi tror och hoppas att slutresultatet blir fantastiskt bra och vi ser fram emot leveransen i vecka 15 (2009).
Den valda trappan är alltså en trappa helt i trä, vangstyckena är i furu och ska målas i samma färg som väggarna (så att trappan s.a.s. smälter in i väggen) och ekstegen läggs OVANPÅ (dvs går inte in i) vangstyckena. Ekstegen är givetvis omålade, men naturligtvis lackade (mattlackade).
 

Vad gäller Trappkompaniet så har de fantastiskt fina räcken och vi har valt att gå vidare med dem som leverantör av räcken till balkongen, takterassen och det inre schaktet.