Jakten på ett badkar

Jag är 199 cm lång, medan frugan är runt 165 cm lång. För hennes del går det med vilken badkarsstorlek som helst, för min del är det värre. Såvida jag inte badar genom att ”knyckla ihop benen” under vattnet, så kommer antingen överkroppen eller fötterna/benen upp en bra bit på någon av kortsidorna i badkaren.
Jag vill ha ett kar med ett schysst baddjup, en schysst badlängd och inte minst ett snyggt badkar (det sistnämnda kravet delar jag med frugan).

Just det där med baddjupet är lite speciellt. Vi har letat med ljus och lykta efter ett kar med ett relativt stort baddjup. Leverantörerna skriver gärna ut hur djupt ett visst kar är, men det djupet som de avser är tämligen ointressant, då det anger avståndet mellan karets överkant och dess botten. Vad som istället är intressant är hur högt vattnet kan fyllas på som mest i höjdled räknat från karets botten – baddjupet. Det är nämligen skillnad på dessa båda djup.

Många kar idag har en styrning av bottenventilen via en mekanism på insidan av karet i form av en ”ratt”. Denna mekanism utgör samtidigt ett överfyllnadsskydd, dvs vattnet går aldrig högre upp än till mitten på ratten. Detta har retat galla på mig för många badkar lanseras med det ena djupet djupare än det andra och det är rena falsarierna eftersom baddjupet fortfarande begränsas av detta överfyllnadsskydd.

Det tycks som att bubbelbadkar ofta har större baddjup, men för vår del kommer vi inte ens att förbereda för bubbelbadkar. Vi har aldrig haft ett massagebadkar, utan vi har bara fått våra intryck från vänner som har/har haft massagebadkar/bubbelbadkar). Bara tanken på att hålla på och rengöra snusket i slangarna runt karet, mellan pumpen och ventilerna, hälla i bakteriedödande medel osv får oss att så smått må illa. Det är nog som mäklaren som sålde vårt befintliga hus sa: ”Bubbelbadkaren kommer att bli vad bastun var för våra föräldrar och få dem som satte dit dem att ångra sitt beslut.”. I vilket fall som helst så skulle man ju kanske kunna tänka sig att bara beställa själva karet, utan anpassning till bubbel-funktioner, men då kommer vi till det andra ”problemet” med dessa kar. De är ju i regel groteskt fula. Vi gav upp den tanken väldigt tidigt.

DH på Scan Bygg Grupp har hjälpt oss att scanna av den polska marknaden efter ett kar som håller måttet för att ev. importera privat via dem, men vi hittade inget som föll oss riktigt i smaken. Däremot fanns det en hel del att välja på och jag vill gärna rekommendera er, våra läsare, att ta kontakt med dem för att hjälpa er att hitta rätt produkt – till rätt pris dessutom.

På den svenska marknaden har vi hittat några kar som har varit ganska bra, men inte perfekta. Svedbergs har ett riktigt snyggt badkar med schysst baddjup och befriat från överfyllnadsskydd (hade jag för mig, men det ser inte så ut på bilden nedan), men det är för kort.

 wc_badkar_svedbergs.JPG

Gustavsberg har ett kar som är ganska ok, men just det karet såldes bara på Hornbach (och kallades för övrigt ”Nadja”), baddjupet var c:a 44 cm men badlängden var desto bättre, även det karet var befriat från överfyllnadsskydd, men det var inte så särskilt snyggt.

Nåja, nu har vi i alla fall hittat ett kar som är ”diskret”, snyggt, ganska långt, har ett schysst baddjup OCH saknar överfyllnadsskydd OCH till ett synnerligen schysst pris! Jo, det är sant! ”Westerbergs Deep SQ1800”. Dessutom redovisar Westerbergs baddjup enligt den korrekta definitionen (dvs min definition 🙂 . Yihaa!

wc_badkar_westerbergs_deep_sq1800.jpg

Enligt prisjakt.nu är det lägsta priset för detta kar runt 9.000 SEK + frakt (inkl sommarrabatten på 20%). Köks- och badrumsleverantören Kvik:s listpris på karet c:a 10.000 SEK och med sommarens rabatt på 20% så är vi nu nere i c:a 8.000 SEK. Detta är ganska långt under den budget vi satte för badkaret. Najs!


Editerat 2008-08-19:
Det visade sig att priset hos Kvik redan var kraftigt rabatterat så sommarrabatten kan inte appliceras där. Istället landar priset på 9.600 SEK, vilket fortfarande är bra.