Fönsterfunderingar

Vårt hus är designat utifrån några nyckelord; ljus, rymd, underhållsfrihet och naturmaterial. För oss betyder det att vi tidigt bestämde oss för att vi ville ha ett hus som inte var av typen putsad plast/frigolit. Jaja, jag har hört att frigoliten har makalöst låga u-värden, men vi tyckte inte att vi skulle få valuta för pengarna med en sådan konstruktion. Hellre ett beprövat material som sten (lättbetong eller Leca-ISOtherm).

UNDERHÅLLSFRIA FÖNSTER
I vårt hus ska man kunna bo bra och samtidigt kunna lata sig rejält. Vi hade ganska tidigt en tanke om att välja underhållsfria fönster, i form av s.k. kompositarmerad PVC. Det låter bättre med den formuleringen, det handlar alltså om plastfönster. Vi hade iofs då fått göra ett avsteg från ett av ledorden för huset, nämligen naturmaterial.

Den tänkta byggentreprenören vurmade så mycket för PVC-fönster att vi åkte till hans hus och tittade på de fönster som han hade valt. De var riktigt fina och hade bra u-värden! Vi tyckte detta var ett väldigt attraktivt alternativ och tänkte att vi nog också skulle välja det. Vår arkitekt gjorde sitt bästa för att tala oss ur det resonemanget, men lyckades inte så bra med det. Vi hade näst intill bestämt oss…

Byggentreprenören föreslog en polsk leverantör av PVC-fönstren, men vi ville egentligen helst ha en leverantör i Sverige för att om något var galet antingen vid leveransen eller om typ åtta år efter leverans så ville vi ha någon som vi kunde ”spika upp på väggen” utan att riskera språkförbistring. Efter att ha scannat av marknaden på lämpliga fönsterleverantörer så tycktes Kronfönster vara en leverantör att räkna med.

Den 4/3 2008 då fick vi den första offerten på PVC-fönster från Kronfönster och vi plockade in offerter från Fönsterfabriken i Trelleborg med. Dessutom tog vi in en offert från Velfac (alu-trä), som vår arkitekt ju vurmade för.
Offerten från Kronfönster var utan konkurrens den lägsta och supporten från deras säljare var outstanding. Av någon anledning var Fönsterfabriken i Trelleborg förhållandevis mycket dyr, trots att detta var PVC-fönster. Till deras försvar ska det nämnas att de var ursnabba på att lämna offert!

Efter att ha sett skillnaden i priser så ”bestämde” viss oss för att Kronfönster skulle vara med i loppet som en möjlig leverantör.

VILLAMÄSSAN I MALMÖ – NYA MÖJLIGHETER, ELLER…
Under vårens (2008) Villamässa i Malmö hade vi förberett oss noga för att kunna begära in offerter från de olika utställarna. Vi hade kopierat upp ritningar, skrivit/kopierat upp förtydliganden kring hur fönstren och fönsterdörrarna skulle vara samt kopierat upp kontaktinformation till oss. Detta material delade vi ut till en rad med olika leverantörer i hopp om att vi skulle få offerter.

Resultat:
* Woody Eslöv (?): lämnade efter några veckor över ärendet till Hejdes Woody i Landskrona.
Resultat: ett mail kom efter några veckor med frågan om de skulle räkna på en offert åt oss, varpå vi svarade Ja tack, sen kom det aldrig någon offert.

* Orama: dessa hade vi mailat till ett par veckor före mässan utan att få något svar, trots att vi hade fått ett automatiskt kvitto på att de hade läst mailet, detta påminde vi dem om på villamässan.
Resultat: inget svar trots påminnelsen.

* Westcoast Windows: Representanten sa att så väl som vi hade förberett materialet så skulle de minsann kunna ge en offert så snart mässan var avklarad.
Resultat: inget svar!

* ett par säljande företag till fick chansen.
Resultat: inga offerter och inga telefonsamtal!

Vårt fönsterbehov är ändå en förhållandevis stor order för att vara en privat villa (vi har i offerterna sett ett spann på mellan 100.000 – 400.000 SEK), men trots det hade alltså mässutställarna inget större intresse i att offerera.

Elitfönster har aldrig varit med i loppet, dels beroende på att de hänvisade till Woody och Woody hade ju den märkliga hållningen att aldrig ge oss någon offert. Dessutom är det en, som jag tycker, märklig sak med Elitfönster. De har lanserat ett s.k. säkert fönster, men säkerheten består i att fönsterkassetten sätts i från insidan istället för från utsidan. Ändå är det i stort sett bara Elitfönster som monterar sina fönsterkassetter från utsidan (på icke-säkerhetsfönster). Kort och gott: för mig verkar det som om Elitfönster i deras reklam försöker, med sitt säkerhetsfönster, differentiera sig mot -eh- Elitfönster. Har jag missförstått något?

Vi har, som vi skrivit om på andra ställen på denna sajt, skrivit att vi i entreprenaden hade utelämnat visst material. För att inte bränna oss på att entreprenören skulle skylla på oss om han inte blev färdig med bygget i tid, så hade vi specat i avtalet att han skulle ge oss en inleveransplan (på det material som vi skulle stå för) senast den 1/5 2008. Den planen tog det dock tid att få fram, vi har förståelse varför så det är inget problem.

Ganska sent i processen fick vi veta att fönstren måste vara på plats i mitten på Augusti och då hade vi två månader kvar till att fönstren skulle vara på plats på byggplatsen. Vi fick lite smått panik! Vi tog på nytt kontakt med Kronfönster och nu hade fönsteruppställningen från arkitekten ändrats en hel del. Den nya offert vi fick tillbaka var avsevärt högre än den första varpå vi började överväga om vi inte skulle ta och lägga till lite pengar och istället få fönster i helaluminium eller alu-trä. En ny scanning av fönsterleverantörerna påbörjades, nu i betydligt stressigare fart. Vi fann då att rena aluminiumfönster var ruskigt dyra, i alla fall Kronfönsters.

KUNGSFÖNSTER
Vi hittade en ny fönsterleverantör som vi inte hade kontaktat innan eftersom vi tidigare funderat på att ta PVC-fönster. Den nya fönsterleverantören var Kungsfönster i Kungshamn.

Såvitt jag förstår så finns det bara ett fåtal leverantörer i Sverige som levererar ”äkta alu-trä-fönster”, dvs rena alumiuniumbågar på utsidan och träbågar på insidan, Kungsfönster och Velfac är exmpel på sådana leverantörer.
Sen finns det träfönster som är klädda i aluminium på utsidan. Även om leverantörerna av dessa fönster hävdar att dessa ska vara underhållsfria och säkra från fukt så tycker vi, från vår lekmannahorisont, att det borde finnas en viss risk att det kommer in fukt mellan aluminiumet och träet. Det har det stått i ganska många foruminlägg på bla Byggahus.se om det och det tyckte vi verkade rimligt.

Vi hittade som sagt ett par leverantörer som levererade den typen av alu-trä-fönster som vi var på jakt efter, den ena var Velfac och den andra var Kungsfönster.

Vi fick verkligen superbra bemötande och rådgivning från Kungsfönster, problemet var att varje gång vi skulle få en uppdaterad offert från dem med saker som vi hade pratat om och som vi hade bett dem att uppdatera i offerten och dokumenterat tydligt och klart i mail till dem, så fick vi lik förbaskat tillbaka offerter där felen inte var rättade, det var fel i alltifrån storlekar på fönster till extra egenskaper på fönstren. Kungsfönster var påtagligt billigare om man jämförde med Velfac, men så hittade vi den här dagboken från ett annat bygge. Det var inte så smickrande för Kungsfönster.

Till Kungsfönsters fördel i vårt fall var priset, mer lull-lull för pengarna. Till deras nackdel var leveranstiden, att man inte kunde välja färgkod på inne-delen (hänvisad till NCS 0502Y vilken skulle ge en mer gulaktig ton än vad vi ville ha) av fönstren samt att offerterna aldrig blev uppdaterade så som vi hade kommit överens om, faktum är att detta slarv vägde mycket tungt i vår slutbedömning (om offerterna är så, hur blir det då med leveransen?). Vi fick dock intrycket att de verkligen ansträngde sig för att ge oss ett attraktivt pris.

Velfac har av vår arkitekt förts fram som den enda leverantören om man inte vill att fönsterdörrarna ska kunna urskiljas från lika stora fönster. Det är nog riktigt, men Kungsfönster är mycket nära. Bågen på en fönsterdörr hos Kungsfönster är endast 12 mm bredare än motsvarande fönster. Det är helt acceptabelt, tycker vi!

VELFAC
Vi tog på nytt in en offert från Velfac. Bemötandet från dem var himla bra, man får en offert inom 3-4 dagar och de har gjort det man har bett dem om. Visst kan det förekomma missar där också, men det löser dom snabbt.
Leveranstiden var betydligt bättre än Kungsfönsters, men priset var högre. En sak som vi uppskattade med Velfac var att de med automatik följer BBR:s rekommendation avseende härdat glas på ytor som är större än en meter. Detta gjorde inte Kungsfönster utan ville man ha härdat glas där så fick man säga till om det (dock gav de rådet att man borde lägga till det).
En annan sak som är bra med Velfac är att dom redan på sin websajt anger vilka som är maximala mått på deras fönster och fönsterdörrar. De tycks vara noga med kvalitet och hållfasthet för inte ens 5 cm bredare fönsterdörrar kunde accepteras av dem då detta skulle kunna äventyra den långsiktiga hållfastheten. (Visst, jag vet att alla räknar med marginaler, men bara tanken på att kvaliteten är viktigare än att säga ja till en order säger trots allt en hel del).

Efter diverse funderande har min fru och jag till slut bestämt oss för Velfac i alla fall i striden mellan Kungsfönster och Velfac. Velfacs bättre leveranstid, den erkänt höga kvaliteten, möjligheten att välja färg även på träbågarna, deras snabba och korrekta hantering av offertgivandet har gett oss bra förtroende för dem. Vi får se hur det går!

Vi tog faktiskt en kreditupplysning på både Velfac och på Kungsfönster och kunde konstatera något vi redan ”visste”, dvs att Kungsfönster hade en klart lägre omsättning än Velfacs omsättning. Kanske överdriver vi betydelsen av detta, men det kändes som rätt så trovärdigt att Velfac skulle finnas kvar om säg 9,5 år när den 10-åriga garantin skulle behöva utnyttjas, men säker kan man aldrig vara…

Under våra förberedelser med att få fram offerter så får jag nog säga att det allra bästa bemötandet har vi fått från i tur och ordning Velfac, Kronfönster och Kungsfönster.