Spotlights

Har du funderingar kring om du ska välja spotlights för 240V eller 12V? Har din elektriker vurmat för 240V och sagt att ljuseffekten är lika bra? Har elektrikern rent av sagt att strömförbrukningen blir högre med 12V?

Vi fick höra allt det där och vi gick på det till en början, fram till dess att en belysningskonsult som vi fick kontakt med genom vår arkitekt visade oss hur det låg till;

Det är utan tvekan så att spotlights för 12V ger ett MYCKET bättre ljussken, mer fokuserat och bättre ljus. Spottarna är dyrare och kräver transformatorer vilket i sig fördyrar, å andra sidan så lär brinntiden på lamporna vara påtagligt längre. Vi är övertygade om att det är värt varenda krona!

Just det där med att det skulle vara dyrare att köra 12V-spottar jämfört med 240V-spottar fattar jag inte riktigt. Kanske någon av er läsare kan förklara i forumet?

I vilket fall som helst så tycker jag att spottar för 12V är att föredra framför spottar för 240V. Vår belysningskonsult sa sen att anledningen till att elektriker avråder från 12V-spottar är för att det krävs mycket mer tid för att planera och montera spottar för 12V.

Hmmm…