Åskskydd

Jag fick lite småpanik i förrgår. Efter att ha läst Mulle Meck för barnen så kom frugan med frågan om vi inte skulle ha ett skydd mot blixtnedslag i huset. Hmmm… Jo, det borde vi kanske…

Dagen efter ringde jag till en vän som byggt nytt hus för något år sedan och han sa att man nog var tvungen att ha det och att det kostade runt 15.000 SEK. Därefter ringde jag till elektrikern (JK) och frågade honom och han sa att det inte fanns något sådant tvång och dessutom kände han inte till något sådant skydd. Då ringde jag till entreprenören BS och även han ställde sig frågande till om det verkligen skulle finnas något ”tvång”, men han hänvisade mig tillbaka till JK.

Min vän, låt oss kalla honom för C, sa att deras åskskydd går ut på att armeringsjärnen i bjälklagen är jordade samt att det ska finnas en slags ”spridningsmatta” nergrävd i gräsmattan samt ett ledningsskydd.

Idag, på måndagen, har jag börjat rota i det hela. Vi ska nämligen gjuta vårt mellanbjälklag nu på onsdag så om det är så att armeringsjärnen i bjälklaget måste jordas så är det bråda tider. Det ska i sammanhanget nämnas att vi har en synnerligen välarmerad takterass på 55 kvm så med tanke på vad jag uppfattade att C sade till mig så var jag rätt så pressad att komma fram till ett svar snabbt.

Efter att ha sökt ganska mycket på såväl Google så hittade jag till slut följande länk från Uppsala Universitet.

http://www.hvi.uu.se/Lightning/blixtskydd/blixtskydd.html

Just eftersom det är från en forskare vid universitetet så sätter i alla fall jag stor tillit till det som står. Döm själv.